Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Jag vill inte möta världen i tårar

Kategori: Litteratur, Lokal Historia K-fors

Författare: Sara Wikman

Det här är en ungdomsbok men vem kan låta bli en historia som utspelar sig i Kramfors? Inte jag i alla fall. Författaren är dessutom bördig från denna centralorternas centralort. Nåja, det är inte mycket som är så perifert som den staden, mest i folks sinne.

Sanna är fjorton år och hänger på stan. Vad annars kan man göra? Hon lever ett liv som fjortonåringar lever, det ser exakt likadant ut som när jag var fjorton. Man känner att det finns en gräns, en brytpunkt som man är osäker på om man klivit över. Eller om man kanske snart ska kliva över den, in i vuxenvärlden. Helt omedveten om att den världen ligger en bra bit lägre bort.

Det är ett enahanda liv. Skola följt av en helg och fest någonstans. Enahanda ur mitt perspektiv, Sanna lever nog sitt liv fullt ut. Alla karaktärer i romanen känner jag redan. I Kramfors har absolut ingenting hänt mellan 1974 och 1994. Jag både tycker om det och suckar över det. Mitt förhållande till berättelsen överskuggas helt av min relation till staden jag växte upp i. Jag kan helt enkelt inte recensera romanen. Är du från Kramfors bör du dock läsa den.

Soundtrack