Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Fånghåla

Kategori: Lokal Historia K-fors

Bakom Famek AB i Hammar (Nyland) ligger det en liten idyllisk skogsdunge med vad som ser ut som en rejäl pärkällare. Två rum med välvda tak och en liten "hall" emellan dem. Den ska ha tillhört ett gästgiveri som tidigare låg där. Men under häxprocesserna användes den som fånghåla för de anklagade. Det är inte någon bekväm inrättning. Naturligtvis helt utan fönster och endast tapetserad med den ångest flertalet kvinnor måste ha känt där. 

 
Jag kan tänka mig att det är många inom Kramfors Kommun som har någon anförvant som hade oturen att hamna där. Jag har en hel familj som drabbades. Två av barnen i familjen angav sin mor och sin storasyster. Modern dömdes och avrättades men dottern skickades vidare till Kungliga Kommissionsrätten och där tappar jag spåret efter henne. Ytterligare en anförvant friades av rätten och levde tills hon blev 78 år.

Jag hade turen att få höra en guide prata om fånghålan. Kolla Kramfors Kommun så hittar ni hur man anmäler sig. Det är en rundtur till alla inblandade platser, inklusive Häxberget. Jag har själv inte gått den, hade som sagt var bara tur att de befann sig vid hålan samtidigt som jag. 

 
Hela händelsen måste ha varit traumatisk för bygden och dessutom dränerades den på kvinnor (var femte kvinna tydligen). Det måste ha tagit tid att återhämta sig. Karl XI var kung under den här tiden och den som var skyldig till att förföljelsen inte upphörde. Han tillsatte den ovan nämnda Kungliga Kommissionen och är direkt skyldig till de regler som fastställdes. Men störst hundhuvud får nog Svenska Kyrkan bära. De kunde med mycket enkla medel satt stopp för förföljelserna, men de gjorde inget, snarare tvärtom. Guiden nämnde också det mörkertal som finns. Kvinnor (och även män) utsattes för tortyr för att erkänna. Hur många som dog under dessa umbärande vet man inte.