Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Störst av allt

Kategori: Litteratur

Författare: Malin Persson Giolito

En rättegångshistoria som drivs av två möjliga utgångar, vilket kanske inte är så konstigt när det gäller den genren. Men den motorn utnyttjas mycket väl av författaren och bit för bit läggs ett puzzel i en händelse som vi redan vet resultatet av, men händelseförloppet är till viss del okänt.

Jag uppfattar nog det här som litteratur för unga vuxna. Utmärkt bok att ha i Svenska på gymnasienivå. Den tar alla de tonåriga karaktärerna på allvar trots den dryga Djursholm-attityden som jag tycker författaren leker lite med. Det är stundtals en fördom som bekräftas, men lika ofta upplever man den förtvivlan det ibland innebär att vara tonåring när man slits mellan vuxenlivet och den trygga barndomen. Då spelar det ingen roll vilken förort du är ifrån. Huvudkaraktären Maja får lära sig "the hard way" vad som händer när vuxna inte tar sin roll på allvar utan lastar över hela ansvaret för både sitt eget och pojkvännens liv på henne. Då finns det bara förlorare och händelsen som historien spinner runt är när det går riktigt fel.

Giolito växlar mellan nutid och återblickar men låter oss inte lämna Majas perspektiv. Historien rullas upp eftersom. Som läsare delar du det tvivel Maja känner inför sin försvarare, trots att han är en mycket känd advokat och hon förvånas över hur han hanterar vittnen och utsagor. Men hon finner också en viss trygghet i honom, att han verkligen vet vad han sysslar med. Som om det ändå finns ett hopp någonstans långt därinne. Författaren matar både läsare och Maja med detta hopp, även om vi inte riktigt vet om vi vill ha det.

Soudtrack