Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Vägkartans återkomst

Kategori: Allmänt

Den allestädes närvarande dottern har beslutat sig för att inte vara så lokalt närvarande längre. Hon tänker gå en utbildning i Karlstad, där solen alltid förmodas finnas. Nu blir det ju dessutom sant.

 

Vi hyrde en bil för att förflytta sagda dotter. Att hitta närmaste väg borde vara en baggis då internet huserar både Google maps och Google earth. Så har jag också åkt vägen några gånger, men som vanligt när jag skulle erinra mig när den sista gången var visade det sig (igen!) att min mentala ålder inte riktigt går i takt med verkligheten. Det var ett tag sen jag faktiskt körde den vägen även om det i mitt huvud var för typ två år sedan.

 

Vilken besvikelse dessa två hjälpmedel från internet är. De verkar basera sig på vilka huvudorter som ligger efter vägen och bara cirka hälften av vägarna (Google maps) är utsatta med nummer. Fortfarande finns det inget som överträffar en vanlig bilkarta och en vänlig själ efter vägen (Som Hans Alfredsson uttryckte sig som punkrockare Lindeman, ”kan du veckla ihop en bilkarta kan du spela dragspel”. Jag kan inte spela dragspel. Detta var en metaparantes.). I detta fall bestod den vänlige själen av en bensinmacksföreståndare i Hofors. Han visade oss den bästa vägen på kartan och kunde mycket målande peka ut ett vildmarkskafé mitt inne i ingenstans där vi skulle passera. ”Där kan man fika” sa han utan tillstymmelse av egen vinning. Det var tyvärr stängt.

 

Efter att ha lämpat av dottern och i ensamt majestät åter styrde kosan hemåt dristade jag mig till en kopp kaffe i Falun på ytterligare en bensinmack. Där fick jag uppleva en full pensionär som var oförskämd mot den oerhört trevliga personalen. Vad kan man vänta sig nästan mitt i natten när fulla pensionärer verkar ströva helt fritt i Faluns utkanter. Men den unge utsatte mannen i personalen var mycket hjälpsam mot mig (tekniskt sett borde avvisandet av fulla pensionärer också räknas som hjälpsamhet). Han kunde berätta att mitt vägval (väg 50 via Bollnäs) var stadd i reparation och rådde mig att ta vägen via Gävle istället. Det skulle internet aldrig kunna tala om för mig. Internet är inte en vänlig själ efter vägen!

 

Och ja, jag har hört talas om GPS. Vad vore livet om man inte kom lite vilse ibland? Jag föredrar det framför att färdas efter en rakt utstakad väg som Google eller något tekniskt företag har valt åt mig. Heder åt vägkartan och vänliga själar efter vägarna!