Max Pesos

På äventyr i verkligheten

En familj

Kategori: Film & TV

Film efter en pjäs, som jag inte sett. Men det är givet att dialogen är bärande. Utspelar sig på de vida slätterna i Oklahoma, Osage County. Öppet landskap där det kan vara svårt att gömma sig.

Familjen är givetvis dysfunktionell och samlas på grund av ett dödsfall. Matriarken spelas av Meryl Streep och hennes arvtagare, dottern, av Julia Roberts. Bara den kampen är värd att se. Två av de bästa skådespelarna i den annars påvra amerikanska marknaden får spela ut och Roberts är den som verkligen ser ut att trivas med sin roll. Det är även i övrigt en rätt stjärnspäckad rollista.

Ger en bild av vad som kanske skapar en kärnväljare i Trumpland. Även om det säkert inte var avsikten. Familjen består av allt för många intellektuellt klarsynta individer men som av vana böjer sig för en auktoritet. Om någon skriker högt lyssnar man tills någon annan skriker högre.

Betraktaren till förfallet är Cheyenne, ett hembiträde från den lokala ursprungsbefolkningen. Amerikaner har en fäbless för att sätta in ursprungsbefolkningen i olika små roller i sina berättelser. Varför har jag lite svårt att förstå. Är det en form av skuld eller ska de föreställa en förnuftets röst? Jag antar att för den amerikanska befolkningen kan det vara tydligare än för mig.

Mycket sevärd.

Soundtrack