Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Katedral

Kategori: Litteratur

Författare: Raymond Carver

Novellformen är ingen enkel litteraturform. Att på bara några sidor fylla upp med något som ska hålla lika hög kvalité som en hel roman. Det är, i mitt tycke, inte ofta man träffar på någon som verkligen klarar av det. Annika Norlin är en. Guy de Maupassant en annan. Men det finns naturligtvis fler.

Carver anser själv att denna samling är hans opus magnum. Amerikansk arbetarklass lever sitt liv, for better or for worse. Det konsumeras mycket alkohol. Det är baksidan av ett amerikanskt samhälle där skilsmässorna duggar tätt. Misslyckade män, poor white trash kort och gott, med ett par undantag. Inte riktigt samma råa figurer som förekommer hos Bukowski. Snarare är det här de människor som kommer i vägen för Bukowskis karaktärer och åker på stryk. De är utlämnade svaga människor som inte kan hitta rätt plats i livet vars verklighet är en enda grå sörja som endast alkoholen kan råda bot på. Carver själv var nykter alkoholist. Inte riktigt så excentriska att det märks. Antagligen märks de inte alls, de går helt under radarn

Samlingen är precis utgiven på svenska trots att den ursprungligen ederades redan 1983. Carver dog 1988, endast 50 år gammal. Det är en rätt avskalad prosa, inte ett ord för mycket. Novellerna börjar så att säga mitt i och avslutas lika abrupt. Det är brottstycken ur liv. Vi får veta lite om vad som hänt innan men absolut inget om vad som komma skall. Det får vi själva tänka ut.

Soundtrack

 

Kommentera inlägget här: