Max Pesos

På äventyr i verkligheten

En droppe midnatt

Kategori: Litteratur, Musik

Författare: Jason Timbuktu Diakité

Det här är inte en biografi i vanlig mening som vi brukar se från upplyfta idoler på den populärkulturella parnassen. Timbuktu är en mycket kompetent musiker och textförfattare som här vidgar begreppet självbiografi inom den givna genren. Hans sökande efter sina rötter blandas med uppväxtminnen och en relation till sin fader som haft sina upp- och nedgångar. Jag måste erkänna att jag inte hade den blekaste aning om att bägge föräldrarna är amerikaner vilket innebär att han måste ha både svenskt och amerikanskt medborgarskap.

Det är alltså inte genombrott – turné – ny skiva som det redogörs för vilket naturligtvis är en lättnad. Timbuktu försöker förstå sig själv och han bjuder in oss till försöket att lösa gåtan. Han reser genom South Carolina, besöker släktingar i Baltimore. Fördjupar sig i den vardagsrasism det innebär att vara afroamerikan, såväl i USA som i Sverige. Han är inte förlåtande i sin analys, vilket han har all rätt till. Även om 20-talets segregation i de södra delstaterna inte går att jämföra med dagens svenska förhållanden, är det en rasism som inte verkar ha någon ände. Bara skiftningar i sin karaktär.

Emellanåt får man dock en inblick i vad som till slut blev musikern Timbuktu, återhållsamt, som om det inte är det viktiga. Vilket hans fars resa genom livet är, det är stommen i berättelsen. Biografin handlar mer om honom än om Jason, vilket då indirekt visar vad som format sångaren/rapparen.

Språket är inte lika flyhänt som i hans texter, men väl kompetent.

Soundtrack

 

Kommentera inlägget här: