Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Kallbäckens avrättningsplats

Kategori: Historia, Lokal Historia S-vall

Ligger inbäddad bara femtio meter rakt in i skogen från vägen vid Kallbäckstjärn. En kort bit från E4, Bye rast. Det är som en resa i min barndom. En grusväg som slingrar sig genom en djupgrön skog avbruten endast av några enstaka hus. Kallbäckstjärn är inte särskilt stor men inhyser åtminstone en bäver. Hyddan var rejäl och några avgnagda trän gav vittne. Själva bävern såg jag aldrig till, trots ett envist vakande.

Avrättningsplatsen ligger bra precis på gränsen, vilket är det vanliga, mellan Medelpad och Ångermanland. Socken- och länsgränser, ingen ville stoltsera med det. Det var också vanligt att begrava de avrättade i gränsområden, det kunde dock räcka med tomtgräns. Det var i huvudsak en försiktighetsåtgärd, avrättade hade en vana av att gå igen, vilket man då slapp.

 
Det finns en mängd avrättningsplatser i Västernorrland. Vet inte hur väl alla är utmärkta, men många har en enkel skylt eller en sten. Bland annat Orraklinten, på andra sidan Medelpad, gränsen mor Hälsingland. Kallbäcken har hänvisande skylt vid ”stora” vägen och en liten skylt i den skogsglänta där allt hände. Någon hade placerat en döskalle av plats på dess topp. Det gav platsen lite mer av en morbid känsla, stilrent. Kan tyda på en brist av respekt, men definitivt ett sätt att locka yngre att uppamma ett lokalhistoriskt intresse.
 
 
 
Kommentera inlägget här: