Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Häxberget

Kategori: Lokal Historia K-fors

Besökte Häxberget som då ligger på gränsen mellan Torsåkers, Dals och Ytterlännes byar. Tradition att lägga avrättningsplatser på socken- eller byagränser. Eller till och med landskapsgränser. Hade besökt den tidigare, på 80-talet och det hade förändrats rejält på området. Då var det nästan kusligt att gå upp dit, som om det fanns en förnimmelse om vad som skett. I dag är det kalhugget runt området och det är ordnat med en grillplats och en praktisk soptunna är uppställd där. Känns lite makabert att grilla på samma plats som det avrättade och brändes 71 människor, ty alla var inte kvinnor. Men männen var så få att bilden nedan faktiskt är rättvis.

Det har skrivits så mycket bra om den här händelsen så det tänker jag inte trötta ut er med. Läs här så får ni en rätt klar bild. Så kan ni besöka museet på Sandslån.

Mängden avrättningar (62 st.) vid ett enda tillfälle är, om jag inte är helt ute och cyklar, flest i hela världen. Häxprocesserna i amerikanska Salem drabbade ”bara” runt 25 människor. Däremot finns det platser i Europa, främst Tyskland, där fler avrättades under längre perioder. Processerna i Fulda och Würzburg är väl de som sticker ut mest. Inget roligt avsnitt i männens historia.

Minnesstenen. Någon hade lämnat en liten ros inlindad i blött papper. Lite rörande.  Så svårt ska det inte vara att hitta.

KOMMENTARER:

  • Morgan säger:
    2011-03-23 | 17:07:10

    Intressant med den smått feministiska stenen på platsen och grillplatsen som du nämner tycker jag är mycket talande. :)

Kommentera inlägget här: