Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Skyttegravarna i Galtström

Kategori: Lokal Historia S-vall

I hamnområdet finns ett skyttevärnssystem. När de byggdes är lite oklart, men det rör sig troligtvis om en tidpunkt runt det förra sekelskiftet. Unionsupplösningen med Norge diskuterades och det fanns en viss oro för att det skulle spilla över på Finlands eventuella självständighetssträvanden. Vilket kunde innebära att ryssen än en gång stod på vår tröskel. Bäst att förbereda sig. I Sundsvallsregionen bildades på initiativ av de lokala större företagen ”Föreningen Sundsvalls med omnejds försvar mot sjösidan”. Det var stora industriella värden som stod på spel. Pengar samlades in för att med sjöminor skydda hamnarna. För att i sin tur skydda minorna krävdes det skyttekompanier på land som kunde förhindra desarmering eller helt enkelt spränga minorna i de fall fientliga sjöstridskrafter uppenbarade sig. Skyttegravarna i Galtström är värn för denna typ av soldater. Minor hade placerats i vattnet utanför hamnen.

Det här går att läsa på den skylt som placerats vid sagda skyttevärn. Söker man i litteraturen och nätet blir det dock lite motstridiga uppgifter. Osäkra dateringar. Ett är till försvar mot ryssen 1721. Ett är att de härstammar från 1854-56. Under Krimkriget bedrevs en hel del strider för att stänga in ryssarna, Östersjön sågs som strategiskt viktig. Engelsmännen försökte dra med Sverige in i kriget, Oscar I var pigg på det, men det var han rätt ensam om. En engelsk-fransk flotta slog mot rysk sjöfart och anföll städer längs den finska kusten, ända upp till Uleåborg, och intog Bomarsund fästning på Åland. Man få ha i åtanke att Finland var ryskt, att Oscar I varit så pigg på att ansluta var nog för en möjlighet att få tillbaka de tidigare östra delarna av det svenska riket. Motståndarnas retorik vilade troligtvis på att Krimkriget någon gång skulle ta slut och om ryssarna då beslutade att ta tillbaka sitt förlorade furstendöme skulle nog Sverige stå rätt ensam.

Speciellt nätet kan husera ett antal amatörhistoriker som gärna spekulerar, undertecknad inkluderad. Men efter att ha konsulterat Mittuniversitetet ledde de mig i rätt riktning till en före detta arkivchef vid SCA. Mycket riktigt kunde han förse mig med de fakta som behövdes. Skylten har utan tvekan rätt.

Men vandrar man iväg längs stranden bort mot dansbanan hittar man ytterligare skyttevärn. Skilda från dem i hamnen. Dateringarna av dessa är inte lika tvärsäkra. Även om sannolikheten är stor att de är grävda för samma skyttekompanier. Det är antagligen dessa som satt griller i huvudet på oss amatörhistoriker och ignorerats av litteraturen. Då är det skönt att göra en research och hitta hur Krimkriget påverkade svensk försvarsmakt, något jag annars aldrig skulle ha snubblat över. Dock kommer spekulationerna inte upp i murarna på norra bergets dignitet.

Kartan med illustration av Kjell-Åke Hermasson.

Galtström: Gàlström – äldre benämning. Har svårt att hitta något om det så det blir ren spekulation utifrån andra ortsnamn. Jag fastnade för fornsvenska gælla i betydelsen skrika som brukar hittas i ortsnamn vid forsar och ordet gäl i betydelsen trång fördjupning (både i södra Sverige och inom de samiska områdena). Men även gælder i betydelsen ofruktbar (som i jämtländska Gällö). Det beror på hur gammalt det äldre namnet är, dalgången är knappast djup eller trång och hur länge har det varit en fors? Bruket tog sitt namn efter platsen, i slutet av 1600-talet benämndes den alltså Galtström.

Soundtrack

 

Kommentera inlägget här: