Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Mörkrets vänstra hand

Kategori: Litteratur, SF

Författare: Ursula K. Le Guin

SF av en författare som är mer känd som fantasyförfattare. Från hennes Hain-svit. Har aldrig tidigare läst någon SF av henne men blev tvungen när jag såg en dokumentär om henne på SVT. Stilen påminner starkt om HP Lovecraft, men är betydligt bättre.

I universum finns en sammanslutning av ett antal planeter som bebos av människor, inte helt olikt EU. Ett sändebud, Genley Ai,  kommer till den inte fullt så utvecklade planeten Gethen för att övertyga dem om att gå med i sammanslutningen (Ekumenen). Argumentet är utbyte i vetenskap och handel. Men som alla planeter består Gethen av olika kontinentalsocklar med ett antal olika stater som sinsemellan inte är de bästa vänner. För att ingå i en interplanetär gemenskap måste det uppstå ett konsensus bland planetens stater förutom att man måste överkomma den misstänksamhet som väcks av ett sådant förslag. Att uppdraget är svårt är en underdrift.

Gethen kallas av de andra världarna för Vinter. Planeten befinner sig i en istid men som vetenskapsmän förutspår kommer att ta slut, dit är det dock långt.

På Gethen är människorna androgyna. En gång i månaden hamnar de i kemmer (kommer i brunst är det närmaste jag kan beskriva det som). Under kemmer hamnar Gethenerna i ett slumpmässigt kön vilket gör att de kan bli både mamma och pappa. Sändebudet ses som något av en pervesion, i ständig kemmer och med sitt kön ständigt utanför kroppen. Det var när Le Guin beskrev detta som fick mig att inse att jag måste läsa romanen. Som feminist ångrar hon delar av den, bland annat att Gethenerna beskrevs mer som män än kvinnor när de är i sitt androgyna tillstånd. Upplägget är så intressant, så fyllt med presumtiva konflikter att det kan bli svårt att gå iland med. Men Le Giun håller sin berättelse i strama tyglar. Mycket stringent skrivet trots att det narrativa perspektivet byts och ett antal mytiska berättelser kläms in mellan kapitlen. Man imponeras.

Det är minsann ingen solskenshistoria, men titeln talar å andra sidan sitt tydliga språk.

Soundtrack

 

Kommentera inlägget här: