Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Gamla Uppsala

Kategori: Historia, Litteratur

- Människor och makter i högarnas skugga

Författare: Kristina Ekero Eriksson

Det är väl de rätt nyligen upptäckta stolpraderna i Uppsala Högars närhet som gett upphov till denna populärvetenskapliga sammanställning om liv och leverne på uppsalaslätten runt folkvandringstid. Källorna är bland annat de arkeologiska utgrävningarna som gjorts i anslutning till ett utbyggt järnvägsnät. De är i sig rätt uppseendeväckande men kanske inte så unikt. Liknande fynd har väl gjorts i anslutning till Stonehenge och jag har tidigare läst om en liknande rad i Wales (vars ursprung jag tyvärr inte kan hitta). Det är i alla händelser unikt ur ett svenskt perspektiv och belyser också att vi inte var en isolerad del av världen. Fynd visar på kontakter med romarriket, frankerna och England. Jag kan finna det irriterande när man vill påskina att den skandinaviska halvön var en efterbliven landsbygd. Livet såg bara annorlunda ut här jämfört med centrala delar av Europa men fullt jämförbart med andra perifera delar. Ekero ser och respekterar en kultur som visserligen påverkas av andra kulturer men är fullt kapabel att stå på egna ben. Men det gör oftast svenska historiker och arkeologer.

Det är en populärvetenskaplig bok. Den som är lite mer insatt i ämnet har kanske inte så mycket nytt att hämta. Men Ekeros språk är nöjsamt. Det blir en trevlig utflykt i det nordiska landskapet. Blir kanske lite förvånad över hur Ynglingaätten behandlas som en realitet. Att man så tvärsäkert kan hävda att en del av kungarna har levt och verkat i ett tidigt Svitjod är visserligen sympatiskt men inte något som jag skriver under på som en ovedersäglig sanning. Inte ens som en tes. Allt för mycket runt den mytiska kungaätten ter sig som allegorier eller myt och saga omsatt i en verklighet som passade in i Snorre Sturlassons medeltida värld. Även Beowulf betraktas som bärare av sanningskorn, lite mer återhållsamt dock men att det faktiskt är en skandinavisk saga exporterad till England håller jag för högst trovärdigt.

Kan tycka att det görs stor affär av mannakraft och ekonomi för uppförandet av stolpraderna. Det blir till något slags försvar för landsbygdens organisationsförmåga. Praktiska försök har gjorts med hur lång tid det tar att bygga en fornborg (John Engström). Det visade sig att 100 man på ca: 2 månader klarade av att bygga muren till Torsburgen på Gotland.

Men texten behandlar också livet i den by som fanns runt högarna. Hur hierarkiskt  den var uppbyggd, hur vardagslivet tedde sig. Fynd av keramik från andra sidan östersjön visar också tydligt åt vilket håll svearna i första hand vände sig åt. Fördjupar sig även i gravskick och religiösa riter och seder. Går väl lite utanför vad som är historiskt bevisat, det rör sig om teser. Det har flera gånger genom den vetenskapliga historien bevisats att en tes som i princip tagits för given helt plötsligt visar sig vara helt fel. Men det retar fantasin att få livet för 1500 år sedan berättat på ett sådant målande sätt. Att betrakta vår historia som Ekero gör är underhållande och pedagogiskt, jag hoppas verkligen att fler än rent historieintresserade kommer att ta till sig boken.

Soundtrack

 

Kommentera inlägget här: