Skansberget - Medelpad
Kategori: Borgar, Lokal Historia S-vall
Tyder på att det legat någon form av försvarsanläggning på den höjden, eller hur. Vet inte hur gammalt namnet är men det ligger en fornborg på dess topp. I nordvästlig riktning där berget är lite enklare att ta sig upp för. Annars är det rätt branta sidor, oländig terräng. Precis som det ska vara.
Berget i sig hittar man Nordväst om Kovland vid en by som enligt kartan heter Krången. Har genom åren lärt mig att vad kartan säger och vad lokalbefolkningen säger inte alltid överensstämmer, på pricken får jag väl tillägga. I stora drag överensstämmer det naturligtvis. Ska inte på något sätt chikanera Lantmäteriet. En myndighet som jag har den största respekt för.
Därav namnet på berget. Den mur som fortfarande vittnar om en fornborg har nog av lokalbefolkningen betraktats som en skans. Ett försvarsverk. Eller "stödjepunkt med skyddsrum för kompani" som SAOL uttrycker det. Enligt lokalbefolkningen ska det tidigare även funnits en vårdkase. Lite oklart för mig när det i så fall var.
Sättnaån rinner genom den dalgång som ligger nedanför berget och var säkert farbar vid den här tiden (ca 500 e.kr.). Vid Selångers gamla kyrka låg det en hamn långt in i medeltid. Där var strandlinjen kanske 8-10 m högre än vad den är idag, så ni får själva föreställa er vattenmängden i ån. Det fanns all anledning att bygga ett försvarsverk, man visste aldrig vem som kunde tänkas komma seglande.

Krånge. Krång ska ha betydelsen brant sluttning eller dalsida, vilket inte är svårt att se i området då Skansberget är just den branta sidan.
Kovland. Förleden Kov ska komma från det dialektala "kovla" i betydelsen vackla, slingra och syfta på den krök som Selångersån gör här.