Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Invecklad utveckling

Kategori: Allmänt

Är det bara som jag inbillar mig. Varje gång en hemsida eller någon mjukvara uppdateras blir det alltid till det sämre. Nu senast var det bibliotekets hemsida som fått ny layout. Alla böcker jag lagt i minneslistan var borta. Det stod ”Den valda titeln saknas” där det borde ha stått en titel och en författare. Jag har en minneslista just för att minnet inte längre är vad det varit. Det var väl inte så överdrivet gott när jag var yngre heller. Men nu är det ett såll.

Jag har tidigare nämnt haveriet med Millenium, journalsystemet som skulle tas i drift och ersätta ett system vars livscykel kommit till vägs ände. Jag vet inte riktigt vad det innebär. De små ettorna och nollorna kanske är utslitna. När vi nu byter system på mitt arbete är det för att tillverkande företag beslutat uppgradera systemet och därmed slutat underhålla det gamla. Kommunen har antagligen köpt fast sig i systemet och är väl tvungen att bara gilla läget. Kostnaden för att upphandla ett nytt system, pröva ut det, är säkert svindlande.

Gemensamt för de nya system jag kommit i kontakt med är att valen och flexibiliteten uteblir. De blir svårare att hitta i. Det är inte alltid logiskt. Programmet vill själv bestämma. Varje gång Spotify uppdateras förlorar jag någon funktion jag använder. Men antagligen är vi för få som använder den. Det kanske bara är jag. Däremot får jag funktioner som jag aldrig efterfrågat och som irriterar.

Man kan invända att jag börjar bli för gammal. Jag orkar inte längre hänga med i utvecklingen. Det är nog sant. Men befolkningsutvecklingen är negativ. Redan nu ökar mängden äldre i förhållande till mängden nyfödda (1,4 barn). Den åldersgrupp som är störst är faktiskt den som min generation satte till världen. Vilket i längden betyder att målgruppen äldre kommer att växa, ännu mer än vad den gör i dag. Då känns det som att programutvecklarna borde ta det i beaktande. Vi blir inte dummare, vi ids bara inte längre hänga med när programvaror ska ”utvecklas”.

Befolkningsutvecklingen i världen sjunker, företrädesvis i de industriellt utvecklade länderna. Västeuropa, Nordamerika, Ostasien. Brytpunkten för barnafödande är 2,2 barn per kvinna, i världen som helhet föds i dag 2,1. Det är tillräckligt för att hålla status quo. Men vi skulle kanske må lite bättre av att bli färre. Även om statistiker och världsledare inte tycker det. Vi lever redan över våra resurser, inte minst Sverige. Redan efter ett kvartal har vi gjort slut på våra resurser. Efter det räknas vi som konsumenter som lever över våra tillgångar. Om alla levde som vi skulle det behövas över fyra jordklot. Slutsatsen kan bli att programmerar sysselsätter sig med att programmera allt svårare program för en åldrande befolkning i stället för att producera barn.

Soundtrack

 

Kommentera inlägget här: