Morga fornborg – Uppland
Beläget vid inloppet till den vik där Fyrisån rinner ut. Vet inte om den viken har något namn, det borde den ha. Tydlig mur som inhägnar ett relativt stort område. Mälaren i väster, där det är branta klippor. I övrigt är det ett relativt flackt område, med tanke på hur det brukar se ut. Jämför jag med de norrländska borgarna är det väldigt flackt, inte ens en ansträngning att besöka vilket bevisades av en medföljande 4-åring om sprang fram och tillbaka, hit och dit, upp och ner. Toppen ligger 32 m ö h.
RA påpekar att det finns antydningar till 1-3 ytterligare yttre murar. Eftersom jag träffat på det fenomenet ett antal gånger har jag börjat fundera på om de yttre murarna är för försvar eller har ett religiöst syfte. Fornborgar delas in i försvar, depå eller kult (det finns även borgar som innehåller bosättningar, men de går förmodligen under begreppet försvar). Men vad innebär kult? Vad vet vi om folkvandringstidens religiösa föreställningsvärld? Stolpraden som hittats i Gamla Uppsala uppfattas som en del i någon form av kult, en processionsväg. I ”Det inneslutna rummet” av Michael Olausson resoneras runt vad en inhägnad innebar, att man trädde in i något, som en initiationsrit kanske. Om fornborgar användes i det syftet, innebär då en yttre mur endast ett steg i denna initiationsrit? Kunde en försvarsborg även användas i ett så profant sammanhang samtidigt som det kunde vara en så viktig religiös plats? Detsamma gäller för den borg som användes till depå.
En bit upp efter Fyrisån ligger det ytterligare en fornborg (ej besökt av mig). Tändes en kase på Morga såg man den. Viken är så pass bred att la man sig på västra sidan kunde man undgå stenkastning och pilar, därmed ignorera problemet men riskera sig för att senare utsättas för ett anfall i ryggen. Morga är däremot en mycket bra plats att lägga till på för att lasta varor. Dess syfte är lite oklart för mig trots att depå verkar ett troligt alternativ. Kungshamn som ligger lite längre in i viken vittnar kanske om det. Beroende hur gammalt ortsnamnet är vill säga.
Borgen ligger alltså vid inloppet till en plats som var viktig vid den här tiden, vilket Gamla Uppsala vittnar om. En plats det berättas om i isländska sagor. En central plats under ett historiskt skede. Den markeras inte när man söker fornborgar på RA:s fornsök. Den finns på kartan dock och är betecknad som fornborg. Lite märkligt. Fornborgar.se markerar den inte heller på sin karta. Den ska vara daterad till vikingatid, så epitetet fornborg går kanske inte att applicera.