Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Isländsk historia

Kategori: Historia, Litteratur

Författare: Alf Henriksson

Har man läst ett antal isländska sagor tillför inte den här sammanställningen inledningsvis något nytt förutom Henrikssons lite lakoniska humor. Första halvan baserar sig bara på isländska sagor. Ön har inte varit bebodd av västerlänningar under så hiskeligt lång tid. Jag kan mycket väl tänka mig att inuiter har besökt ön utan att bosätta sig där. Det verkar dock inte finnas några arkeologiska bevis på det, eller så har man inte letat. Henriksson tar inte upp det. Däremot beskriver han att det redan fanns iriska munkar på ön när norrmännen började befolka den. De var alltså inte först, men irländarna flydde ön när hedningar från Norden inrättade sig.

Andra halvan som avhandlar senare medeltid fram till nutid blir lite intressantare. Även om det till viss del verkar baseras på kyrkliga annaler. Islänningarna tycks ha fortsatt med att slå ihjäl varandra och ignorera beslut från alltinget. De biskopar som fanns på ön, från utlandet eller inhemska, är inget undantag. Den personliga makten är det viktigaste. Danskar och engelsmän slåss om rättigheterna för handeln, det går stundtals väldigt våldsamt till. Efter sin självständighet under vikingatid hamnade de först under norskt styre, sedermera danskt. Men eftersom det ligger så långt bort är det förståeligt att det rådde en viss laglöshet och brist på inkomst i form av skatter. Pirater från England, Spanien och Nordafrika härjade landet och tog starka unga människor som slavar. Man kan tycka att det är en form av Karma som drabbar islänningarna.

De förblir en svag, försvarslös provins till Danmark som ingen verkar vilja bry sig i, men som de inte heller är villig att släppa. Ända fram till 1900-talet då de bryter sig lös och till sist blir den helt självständiga republiken Island 1944. I dag kanske mer beroende av USA, vars närvaro har diskuterats flitigt.

Boken kan tyckas lite mager. Men jag tror ärligt talat att den isländska historien inte har så mycket mer att erbjuda. Landet har inte varit föremål för större stater intresse trots att det bråkats om handelsmonopol och i modern tid om fiskegränser. Konflikterna ter sig mindre i omfång, det är inte scenen för stora slag, vare sig till sjöss eller land. Intresset var nog störst under andra världskriget då ön ockuperades av England och det efterföljande kalla kriget då Islands strategiska läge för ubåtsspaning var viktig. Jag antar att det spanas än i dag.

 Henriksson är noga med att påpeka islänningarnas bidrag till litteratur och kultur. De isländska sagorna är unika och representerar hela Nordens litteraturhistoria. Än i dag kommer det riktigt tunga kulturpersonligheter, författare & musiker etc. från ön, trots sin ringa folkmängd (364 036 enligt sista siffrorna från The World Factbook). Så är det alltid ett nöje att läsa Henriksson som med sin stillsamma humor sätter historiska händelser i ett mänskligt perspektiv. Nämnas bör också de illustrationer av Björn Berg som sitter som en smäck till författarens text. Två humanister.

Soundtrack

 

Kommentera inlägget här: