Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Borgberget Bollnäs – Hälsingland

Kategori: Borgar, Historia

Belägen längs Ljusnan mellan sjöarna Varpen och Bergviken. Ska inte ha varit något problem att ta sig hit från havet med båt. Bergssidorna är så branta så det är svårt att tro att den inte användes som försvarsanläggning. Men i nejden finns det mängder av blästerbrukslämningar och kolgropar. Här har framställts järn och då behövs det en depå. Rakt söderut, 1,5 km fågelvägen, ligger det ett gravfält alldeles vid Ljusnans strandlinje. Så det tör ha funnits pengar här också. Dock är gravfältet inte kvalitetssäkrat av RA. Så det kan i princip bara vara stenrösen.

 
Den ligger lite för sig själv. Det är över 5 mil till klustret av borgar runt Hudiksvall.  Därför är det nog troligt att den användes till försvar, depå och kult. Men fynden av ovan nämnda kolgropar tyder på att de försörjde sig på samma sätt. Det är runt 4 mil ner till dagens kustlinje så de var väl skyddade. Tog sig någon upp för Ljusnan var de nog väl förberedda. Landvägen ligger Ödmården söderut som en naturlig mur mot upplänningar och svear. En skog vid den här tiden av rent Tolkienska mått.

Väldigt behaglig tur upp till toppen, Behövde bara klättra en gång. Väl där hittade jag en stig ner, man gör oftast det. Den gick efter en platå en bit ner på berget, väldigt vackert och kontemplativt att vandra efter med en fin utsikt på ena sidan och branta bergssidor på den andra.

Murarna var tydliga och hängde ihop. Utrasade. När jag tagit mig ner en bit stötte jag på ytterligare en mur, där låg också en trappa som ledde upp till toppen. Inga uppgifter om ålder, inget utgrävt. RA:s senaste besök är 1983. Inte jättetydligt skyltat, men via fornsök.se hittar man relativt lätt.

Soundtrack

 

Kommentera inlägget här: