Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Bårbyborg - Öland

Kategori: Borgar, Historia

Ska var den enda borgen på ön som faktiskt har ett brant stup till skydd. Stupet ligger i dess västra del, cirka tjugo meter högt. I de andra väderstrecken breder sig det platta öländska landskapet ut sig. De branta sidorna är annars kanske det mest karakteristiska kännetecknet på en fornborg. På Öland är det betydligt vanligare med ringborgar. Geografin tillåter inget annat.

 

Tydlig mur. Lättillgängligt efter väg 136, söder om bron. Väl skyltat. Man grävde där under 30-talet och fann husgrunder. Man verkar alltså även här bott inne i borgen. Tidigare har det hittats en solid tillverkad någon gång mellan 518–27 (troligtvis östromerskt). Den hör alltså till folkvandringstid. Att jämföra med Sandby borg, där har man också hittat en solid. Ölänningarna har utan tvekan värvats till romerska armén eller kanske deras motståndare. Oavsett har de fungerat som legosoldater på den europeiska kontinenten och fått med sig både erfarenheter och idéer.

 En tes är att just utformningen av de öländska ringborgarna har en romersk förlaga. Vilket jag finner högst troligt. Ön verkar ha haft kontakter söderut under flera århundraden. Romerska seder har tagits upp i samhället.

Soundtrack

 

 

Kommentera inlägget här: