Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Steinsvettaberget - Trøndelag

Kategori: Borgar, Historia

Har troligen även varit en vårdkase, som namnet antyder (vetta antar jag är en norsk variant av svenska vette). Drygt 320 m.ö.h. Vägen upp kantades delvis av murliknande klippor som under mossan säkert dolde integrerade murdelar. Det var stundtals som en korridor. Stigen var säkert den ursprungliga, den här dagen lite svårframkomligt (förvånande nog regnade det inte men klippor och myrar var hala och vattensjuka ändå) och avsatserna var stundtals väldigt smala. Vägen upp var lång. Vid ingången syntes det klart utrasade rester men i övrigt var det klent resultat runt toppen trots beskrivningen från Kulturminnesøk.

Åldersbestämd till Järnålder (dock sett årtalet mer bestämt till 400-500 e.kr.) och betraktas som försvarsanläggning. Verdalselva ligger i norr och Innaelva i söder. Den senare rinner upp i Innsvatnet, den följde Jämtlandsvägen ända till svenska gränsen. Stundtals genom trånga passager som gjorde den fascinerande vild. Den rinner sedan ut i Verdalsälven strax öster om Steinsvettaberget.

 
Med tanke på hur lång vägen var upp och att den även gick över myrar tror jag att eventuell angripare var rätt slut när de väl kommit fram. Nu var kanske den tidens krigare bättre tränad än en 60+ man av idag. Men ändå. Jag vill nog betrakta borgen som rätt svår att angripa med tanke på de smala passagerna efter vägen där försvararna kunde anfalla för att sedan dra sig tillbaka.

Det är cirka 3 mil till svenska gränsen, bara 1,5 till Stiklestad. Olav den helige måste ha passerat här. Strax intill ligger också Stene Skanse där Armfeldt angrep 1717. Norrmännen flydde, det var trots allt en hel armé de skulle försvara sig mot. En armé som sen till stor del gick förlorad på fjället under sitt återtåg.

Utsikten var formidabel. Man såg Verdal och Trondheimsfjorden.

Soundtrack

 

Kommentera inlägget här: