Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Tunaborg - Hälsingland

Kategori: Borgar, Historia

Fornborg som ligger i Hudiksvall längs Tunavägen på västra sidan om E4. Förbluffande nära europavägen (norrstigen bör också ha gått i dess närhet).  Intilliggande Hälsingtuna kyrka (synbar från borgen, bara ett rejält stenkast bort) och Tunasjön är namn som vittnar om att vi befinner oss i ett administrativt center. Högs kyrka ligger bara två kilometer nordöst, där finns det finns både stora gravhögar och runstenar. Bägge kyrkorna har medeltida anor. Hornån som ligger strax norr om borgen kan nog ha varit segelbar under den period man bestämt sig för. Jag har sett framställda kartor där Tunasjön (nu nästan igenväxt, väster om berget) är en vik från Hornån som i princip omger borgen.

 
Inte utgrävd. Men det är däremot några storhögar vid Högs kyrka, varav en kvinna fanns i den ena. Rika gravar daterad till 300-talet eller tidigare. Det har gjorts flera undersökningar i närliggande område och det framträder en rik bygd med järnframställning på närmast industriell nivå.

Utgår man från Karl-Erik Nordströms (Ett starkt och heligt landskap) resonemang är det lätt att dra slutsatsen att borgens primära syfte varit kult, men med tanke på det järn man framställt kan det också använts till depå. Men han drar ändå slutsatsen att det är en försvarsborg. En port in till det rika området. Vilket jag är benägen att hålla med om utan att för den skull negligera de övriga möjligheterna. Längre in ligger det dessutom ytterligare två borgar.

Väl synlig överväxt mur som går likt en hästsko. Relativt brant men väldigt lättillgängligt. Är nog populärt som utflyktsmål. Finns även en informativ skylt. Duktiga på det hälsingarna, Västernorrland bör ta efter. Kostnaden kan inte vara hisnande.

 

 

Kommentera inlägget här: