Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Vilse i generationsklyftan

Kategori: Allmänt

40-talisterna har blivit kallad allt från Köttberget till Jätteproppen Orvar, de har verkligen en identitet. Det är främst 60-talisterna som gett dem epitet. De ansågs stå i vägen för utveckling och kommer dessutom att vara en belastning för samhället när de nu blir äldre och äldre. 40-talisterna har utan tvekan varit ledande för samhällsutvecklingen under större delen av efterkrigstiden, in i 2000-talet. Suttit på i princip alla chefsstolar och varit de inflytelserikaste politikerna eller opinionsbildarna. 60-talisterna är sura för att de inte stigit tillbaka och släppt fram dem.  

De tidiga 50-talisterna tog rygg på 40-talisterna men redan de som är födda -53 eller -54 tappade helt det sammanhanget. Deras intressen dominerades av tio i topp och mellanöl. Mellanölet slutade säljas 1977 i livsmedelshandeln, samma år som de födda 1959 blev 18 år. Att påstå att det uppstod en livskris för den här generationen är en grav underskattning. Vi gick helt vilse och har inte hittat vår plats i samhället sen dess. Inte ens ett öknamn har vi fått. Mellanölsgenerationen kunde man väl ha kallat oss, mellanbarnet som ingen såg. Sen har vi fått harvat genom livet pressade mellan 40-talister som tog allt och 60- och 70-talister (Generation X) som tog över. Sen har Generation Y (även kallad millennials) fortsatt detta åsidosättande av 50-talister, trots att vi är deras föräldrar. Den enda generation vi får tillhöra (åtminstone männen) är boomers, det hade jag gärna klarat mig utan.

Jag är lite för trött för att skapa ett upprop. Jag tycker det räcker med att vara indignerad, det tar inte så mycket kraft.

Soundtrack

 

Kommentera inlägget här: