Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Krakow

Kategori: Istället för vykort

1939 fanns det över tre miljoner judar i Polen. Efter kriget var cirka 90% förintade. Efter kriget lämnade större delen av dem landet på grund av fortsatt förföljelse (se filmen Ida som beskriver följderna). 1968 drevs en pogrom av den kommunistiska regimen som tvingade ytterligare en stor del av minoriteten att lämna landet. I dag är 5 000-12 000 judar kvar i Polen. Hur många det finns i Krakow vet jag inte, det fanns drygt 68 000 innan kriget och idag är de ytterst få, om någon alls. Detta i en stad där några av de främsta turistattraktionerna är judiska. De judiska kvarteren, Schindlers fabrik och Auschwitz.

 Auschwitz II, eller Birkenau som det är mer känt som.

Polackernas roll i den slutgiltiga lösningen var nog mer passiv än aktiv. Jag tror att de inte ens bekymrade sig särskilt mycket, vilket de inte heller gör idag verkar det som. Guiden i Auschwitz påpekade flera gånger om att vi måste komma ihåg att lägret startades för polska oliktänkande och att de ryska krigsfångarna inte var en föraktlig del av de inspärrade (drygt 90 000). Det var först 1942 som judar började interneras där.

Även Polen har ett parti långt ut på högerkanten som vinner mark. Deras partiledare Januz Korwin-Mikkes åsikter är så konservativa att Jimmie Åkesson framstår som hyfsat resonabel. Det framgår rätt tydligt vad den polske politikern tycker om förintelsen och dess offer. En av de mest förekommande souvenirerna i Krakow var nidbilder av judar. Figurer i trä eller lera som nog var tänkt att vara ett skämt. Men det skrattet fastnade verkligen i halsen. Hela besöket fick en bitter eftersmak.

 Den girige juden som souvenir. Fotograferad i stadens äldsta synagoga som samtidigt fungerade som ett museum.

 

Kommentera inlägget här: