Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Heroic

Kategori: Film & TV

Mexikansk produktion. En ung man tar värvning för att hans diabetessjuka mor ska få fri sjukvård. Frånvarande far som varit militär. Han möter en starkt hierarkiskt värld där pennalism är den bärande pedagogiken. Där den, som jag förstår, djupt korrupta militären springer både sina egna och andras ärenden. Det funkar inte för den unge mannen.

En lektion i hur det kriminella och machostyrda samhället fungerar ( i dag en allt för vanlig realitet i flera av världens stater) och den enda viktiga personen är du själv. Huvudkaraktären, den 18-årige Luis, drivs mot att välja sida på ett ytterst brutalt sätt. Det är en instängd kontrollerande värld där utgångarna är få, oftast förknippade med misshandel, i värsta fall död och sedd som en förrädare ( att jämföra med svensk organiserad kriminalitet).

Ytterst brutal, men mycket begåvad produktion. USA:s intresse i det kaos som råder i en kartell- och machostyrd stat ser vi inget av. Ett klart statement att México även måste städa i sina egna led. Alla är så vana att leva i den verklighet som råder att inte ens hans mor förstår vilket helvete han genomlider.

Klart sevärd.

Soundtrack