Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Väktarsax

Kategori: Litteratur

 Författare: Bo R Holmberg

Väktarsax är ett fångstredskap som polisen tidigare använde. En riktigt otäck historia. Som man förstår är den central i den här kriminalhistorien som utspelar sig 1886 i Örnsköldsviks köping. Det är nu sonen till Länsman Morell som ska lösa fallet tillsammans med sin kollegor.

Den här historien håller ihop bättre än den tidigare Brandvakt. Morden är mer än ett, men de har ett tydligare syfte och därmed blir trovärdigheten högre. Två mord bildar stommen samtidigt som det planeras och genomförs ett rån. Rånarna är amatörer och deras inbördes konflikter gör att det blir relativt enkelt att lösa fallet. För det vet man, alla lösa ändar plockas upp.

Arbetet är en kollektiv insats. Påminner om Sjövall-Wahlöös sätt att beskriva Beck och hans kollegor. Idogt arbete som leder fram till ett nöjsamt resultat. Att det är förlagt till en liten köping för över hundra år sedan gör det bara mer intressant. Är man dessutom ångermanlänning blir platserna bekanta och är man dessutom historiskt intresserad blir det dubbelt intressant. Skiljet i Sandslån spelar en viktig roll i ett av fallen.

Den fattiga utnyttjade arbetarklass som fanns vid den här tiden är mycket väl beskriven. De stamanställda och de mer rörliga nomaderna som växlade mellan de olika arbetstillfällen som skogen gav. Med åren allt mer utslitna men med en stolthet över sitt yrkeskunnande. Pigor och drängars livssituation. Det finns också en liten kärlekshistoria invävd.

Soundtrack