Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Vårdkalleberget

Kategori: Lokal Historia K-fors

Docksta är ett rätt fascinerande område vad gäller både geografi, vacker natur och arkeologiska fynd. Rösen, gravar, stensättningar. Tidigare besökta Fanön är bara ytterligare bevis på att landsändan varit bebodd under väldigt lång tid. Beläget under 3 mil söder om Gene. 1,5 mil (fågelvägen) norr om Rödklitten, naturligtvis kan det inte vara den nordligaste borgen efter kustbandet längs Bottenhavet.

 
Vårdkallen (265 m ö h) är bara ytterligare ett av de höga berg i området, men det ligger på halvön mitt i Docksta med byn Värns längst ut. Utsikten är spektakulär och Fanön tvärs över viken med sina 120 m ö h ser ut som en liten kulle. Vilket även intilliggande Valabergen gör.

Det går en led upp till toppen. Välanvänd. Jag mötte både ungdomar och äldre. Dryga 2 km lång, Skog, myrar, klapperstensfält. Vid det senare upptäckte jag gravar. Tydligt plundrade eller bara insjunkna högar av sten. Inga spår efter stenkistor dock. Fynden finns inte heller på Fornsök.

 En av de tydliga groparna i den långa sammansatta gravhögen

Anledningen till att jag såg dem var att högarna var så hopbundna att de bildade vad som såg ut som en mur. När jag klev upp på dem såg jag något som påminde om fynden i Klapern, Hälsingland. Inte lika tydligt, men i samma härad. Men har de inte uppmärksammats vid tidigare inventeringar, blir man ju tveksam. Det vimlar inte av fornfynd på berget, senaste inventering verkar skett oktober 1989. Då upptäckte man en vårdkase och en tjärgrop bland annat.

Såg också vad jag uppfattade som en lofälla på toppen. Dock ingen åtel i den.

Soundtrack

 

Kommentera inlägget här: