Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Träleberg – Bohuslän

Kategori: Borgar, Historia

Fornborg belägen vid viken Trälebergs kiles sydsida, drygt 2 km nordost om Lysekil. Kala vindpinade klippor med nästintill lodräta stup ner mot vattnet. Området för borgen är enormt men det var inte mycket kvar av muren, även om den var tydlig. Den spärrade av en djup ravin som gick mellan fornborgsberget och en intilliggande nästan lika hög bergstopp. Höjden är inte mer än 67 m ö h, men det upplevs som betydligt högre. I ravinen passerade jag vad som kan uppfattas som ytterligare avspärrningar. Ravinen mynnade ut i en kuperad avsats där jag relativt enkelt klättrade upp till granntoppen. Om det kom fientligt sinnade den här vägen var alltså ravinen spärrad i flera omgångar. Ger man sig in i ravinen blir man också lätt fångad i ett stenregn från borgen. Jag såg liknande arrangemang i Norge. Därför sluter jag mig till att det är en försvarsborg.

 Fornborgen till vänster. Till höger mellan topparna ser man den avsats som ravinen mynnade ut i. Bilden är tagen på motsatt sida av viken.

Jag passerade där det enligt RAA var en längre jordvall. Med lite fantasi kunde jag ana den, men jag visste också att den skulle vara där. Men det känns som att det borde finna mer rester på östliga sidan om försvaret skulle bli tillräckligt effektivt. Om det är en felaktig konklusion eller att stenarna helt enkelt fraktats bort, vet jag inte.

 Skagerrak så långt ögat når. Du måste vara väldigt långt ut för att passera obemärkt.

Från toppen av berget är utsikten milsvid. Det går inte att passera obemärkt från havet. Söderut ligger Gullmarn, fjorden som går nästan upp till Munkedal där man via Örekilsälven kan ta sig ända upp till Dalsland. Ännu längre söderut ligger Göta älv som tar dig upp till Vänern. Som utkik, vårdkase, måste platsen ha varit oumbärlig för invånarna i Ranrike som Bohuslän hette då. Att hinna samla tillräckligt med folk för att möta härjande danskar och norrmän eller helt enkelt hinna dra till skogs eller till någon närbelägen fornborg. Som jag tidigare påpekat är härjningarna i denna landsända frekventa i de isländska sagorna.

Jag bodde i Håby. Bakom hotellet låg ett litet berg, perfekt för en fornborg. Jag undersökte givetvis berget och fann mycket riktigt vad jag uppfattade som rester av en mur. Om det verkligen är det vill jag vara osagt. Det finns inte noterat hos Fornsök.

Träleberg: Kan ha mycket väl ha något att göra med trälar, kanske var det de som vaktade kusten, beredd att tända en vårdkase om det behövdes. Eller att trälar offrades där, att borgen användes till kult. Att jämföra med Trälhavet på östkusten (Åkersberga) vars namn ska ha varit nedsättande. Det var inget riktig hav. Det finns för övrigt ett Trälhav söder om finska Vasa också.

Soundtrack

 

Kommentera inlägget här: