Silverbergets Fornborg – Blekinge
Ligger nästan centralt i Ronneby, om centralt är ett relativt begrepp. Ronneby brunn är granne. Benämns av RA som fornborg, men: Undersökningsstatus: Ej undersökt (trots det en väldigt noggrann beskrivning). Vilket då fick mig att tvivla när jag såg muren. Väldigt välbehållen, men påminner mer om en stengärdsgård än en mur. Den typ av gärdsgård som man kan se i de södra delarna av landet i icke ringa antal. Väldigt prydlig, inte något ras någonstans. Men stenarna kan ha tagits därifrån med försiktighet, det finns vanliga stengärdsgårdar i området. Man ville kanske bevara muren just som inhägnad för kreatur. Eller så var det just en stengärdsgård som jag valde att uppfatta som murrester. Geografin i övrigt stämmer mycket väl överens med fornborgens behov, branta sidor utom i syd där muren låg. Till murens försvar måste påpekas att Hadrians Wall i England har ett liknande utseende. En låg mur som varit betydligt högre men vars fyrkantigt huggna stenar man kan hitta i varenda husgrund längs dess sträckning, ett öde som den delar med icke föraktfulla mängden fort. En guide i Maryport hade personligen undersökt husgrunderna i bostadsområdet runt ett romerskt fort, visst var det så. Därför vill jag inte kasta någon skugga över denna fornborg. Säger RA att det är en fornborg, utan något aber, accepterar jag det. Men muren är lite väl prydlig men utsatt på RA:s rapport.

Toppen 36 m ö h. Inte så högt. Ronnebyån rinner förbi nedanför. Utvidgades vid den här tiden till en sjö norr om borgen. Säkert en bra och skyddad hamn. Den övriga omgivningen kan ha varit en skyddande mosse eller så var borgen helt omfluten av vatten, vilket gör borgen väldigt strategiskt placerad. Den skyddas av branta stup på några ställen och relativt branta sluttningar på andra. Klar tydlig ingång i syd. Ska erkännas att på andra platser var muren raserad och påminde mer om hur det brukar se ut. Delar av vallarna promenerade jag på utan att först reflektera över att de var just vallar. Är lite osäker på om jag var riktigt på tå vid besöket, så här i efterhand. Tankarna var nog mycket på en förestående vandring i Ryssbergets naturreservat.

Man menar att det i första hand är en försvarsborg. Den kontrollerade inloppet till Ronnebyån och även en landsväg Via Regina som ska ha passerat. Den senare vet jag allt för lite om för att kunna uttala mig om. Vägen är medeltida, men kan troligtvis vara äldre än så. Men det har förslagits av de med mer kunskap än mig.
I alla händelser är den lättillgänglig, men saknade skyltar. Men jag kan ju ha kommit från helt fel håll. Jag var som sagt inte riktigt på tå.
Ronneby: Förleden ska komma från ”den rytande”, troligtvis syftande på ett tidigare vattenfall vid åns utlopp.