Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Ottarhögen

Kategori: Historia

Cirka tre mil norr om Uppsala ligger en rätt imponerande gravsättning - Ottarhögen. Inte att jämföra med Uppsala högar i storlek, men ändå av ett ej så föraktligt omfång.

Ottar ska ha tillhört den mytiska Ynglingaätten och räknas som en av dem som faktiskt kan ha funnits. Ja om det nu är Ottar som ligger där, för att upprepa mig själv. Andra har skrivit så pass bra om detta fornminne så jag länkar er vidare.

Den ligger i ett enastående vackert landskap. Visserligen lite väl platt för en Ångermanlänning, men utmärkt jordbruksmark vilket kanske också kan förklara varför Vendel en gång var så rikt att en period uppkallats efter platsen. Vendeltid (ca: 550-800 e.kr.). En era som väl måste anses som startpunkt för ett mer samlat och organiserat kungarike som senare leder till staten Sverige. En period som föregicks av folkvandringstiden då vi kanske importerade asatron. En religion som hade andra förebilder än en vad en i huvudsak jordbrukande befolkning var van vid. Våra gamla Vanagudar fick maka på sig, fruktbarhet var nog bra, men den dög inte när det skulle byggas en stat. Men de behöll sin popularitet - Frej, Freja och Njord.

Det går också att fördjupa sig i Sune Lindqvist text från 1917, samme man som varit med vid utgrävningen av högen.

 
 
 
Kommentera inlägget här: