Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Fornborg Prästhusberget - Medelpad

Kategori: Borgar, Lokal Historia S-vall

Tog en tur till en fornborg på Prästhusberget beläget söder om Sundsvall vid byarna Allsta/Klingsta/Berge. Byarna går liksom ihop. Den var minsann inte lätt att hitta. Jag fick fråga mig fram i Allsta (väldigt trevliga människor!) och leddes in på några små vägar i Klingsta. Jag hade i min enfald trott att det skulle finnas en skylt efter stora vägen. Men ack så man bedrog sig. Skylten som jag till sist hittade var av hemsnickrad modell, finns att beskåda här nedan.

Prästhusberget reser sig som en gigantisk solitär klippa mitt i samhället. Har alla kännetecken för en fornborg. Brant stupande bergväggar, oländig terräng och en enastående utsikt. Det finns dessutom delar kvar av muren. Man får förmoda att den krönts med en träpallisad på den tiden det begav sig.

Klingstatjärnen som ligger nedanför berget har tidigare varit en havsvik. Hängt ihop med Ljungan och Marmen får man förmoda. Som lekman på området och nykomling i Sundsvall har jag nu förstått att områdets historia hänger ihop med Ångermanälvens dalgång. Samma typ av handel som man kan spåra efter den älven, framförallt järn från inlandet, kan man se här. Handelsplatser och gravhögar. Norr om Ångermanälven finns inga fornborgar. I Ångermanland tre stycken. I Sundsvalls omnejd finns det fem stycken placerade i en halvcirkel med Högom i mitten. Rätt intressant. Och med tanke på den rikedom av gravhögar som finns koncentrerade i området får man nog dra den slutsatsen att det var en välmående bygd.

Läser dessutom en teori (Ramqvist) om att det hot som utgjordes för att bygga dessa fornborgar antagligen kommit från Mälardalen och att det var det åtråvärda järnet som kunnat vara dess orsak. Mellannorrland kan anses stå som ett eget kungadöme under den här tiden. Ramqvist räknar upp femton troliga små kungadömen i Sverige, Finland och Norge som inbördes förde handel. De intensivaste kontakter som mellannorrland hade var troligtvis med Mälardalen och Tröndelag. Med tiden har Mälardalen, det vill säga det som blev Svearnas rike, kommit att dominera. Den största mängden av fornborgar inom deras domäner ligger i huvudsak mot Göternas rike

Prästhusberget: Är inte ett gammalt namn. Har tydligen blivit uppkallad efter någon munk som bodde vid dess fot och utövade sitt ämbete i ett kapell som låg vid tjärnens norra strand. Man kan bara fantisera om vad det hette innan. Säkert något coolare i alla fall.

Berge: Är antagligen det äldsta av byanamnen. Har tyvärr inte hittat något om ursprunget men det är ingen högoddsare om man tror att det syftar på Prästhusberget. Men med dessa byanamn vet man aldrig. Det kan förvanskas genom åren från något som haft en helt annan betydelse.
 
Allsta/Klingsta: Sta-ändelsen hade sin blomstringstid strax efter Kristi födelse. Här i Norrland särskilt under senare del av folkvandringstid och tidig vikingatid. Sta-ändelsen ska komma från stadihr med grundbetydelsen "ställe" eller "plats" och förleden är då oftast ett mansnamn. Dock kan ändelsen sta också ha betydelsen "kant" och då kanske särskilt "strandkant" men är i så fall av betydligt yngre datum. De här två byanamnen härstammar antagligen från folkvandringstid då det var högsäsong för fornborgar.

För läslystna: Historien om Prästhusberget och Allsta by / Eric Holmquist

Så här hittar man fram.Den ytterst charmiga lokalt tillverkade skylten. Den låg dessutom nästan mitt i skogen.Bergsvedjan vet jag inte vad det var, men det låg åt samma håll.Mycker vacker skog som dessutom såg väldigt gammal ut.Stannade endast för att fota den. Verkade dock väl använd.Man hade förstört bron till fornborgen vilket inte hindrade mig. Hade antagligen inte hindrat någon armé heller.Delar av muren.Utsikt IUtsikt II

Kommentera inlägget här: