Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Little Bee

Kategori: Litteratur

Författare: Chris Cleave

 

Little Bee är en tonårig flicka som kommer till England från Nigeria som flykting. Hon har gömt sig i en båts lastutrymme och hamnar på en flyktingförläggning i vad som verkar två tröstlösa år. Hon lär sig dock under tiden att tala den engelska som Drottningen talar.

 

Hennes historia rullas upp samtidigt som vi får möta Sarah O´Rourke vars historia har korsat Little Bees under ett traumatiskt ögonblick på en strand i Nigeria. Ett ögonblick som förföljer dem bägge och går som en röd tråd genom berättelsen. En roman som visar upp en bild av flyktingars situation i England eller säkert vilket land som helst inom EU.

 

Det finns en tendens i vårt samhälle att misstro alla flyktingar som kommer till vårt välmående Västeuropa. De försöker säkert utnyttja oss och de där historierna de berättar är säkert överdrivna och förresten säger både EU och regeringen att deras hemland inte är farligt alls. De är ekonomiska flyktingar som enligt NE betyder att de bara låtsas vara förföljda för att kunna utnyttja vårt finansiella system och bli rika genom att arbeta som diskplockare eller vända hamburgare på något känt snabbmatsställe. De måste verkligen bevisa att de är förföljda och det kan ta sig helt absurda uttryck när man vänder sig till flyktingens hemland och frågar om de verkligen är förföljda. Som om det fanns alternativa svar på den frågan. Cleave beskriver detta och stundtals kan det bli lite för mycket politisk korrekthet, plakatlitteratur. Men han lyckas utan tvekan visa vår kluvenhet inför flyktingar, i all sin nakenhet.

 

Författaren berättar effektivt genom att byta berättarröst mellan Little Bee och Sarah. Vi får följa berättelsen ur två perspektiv där huvudkaraktärernas problematiska liv ställs mot varandra. Inget förringas, allt tas med, även deras tillkortakommanden. Att man som människa tänker på sig själv först och främst, innan man sträcker ut sin hand mot någon annan. Det är mänskligt och något som huvudpersonerna får brottas med.

 

 Att agera osjälviskt innebär också ett ansvar som man kanske inte är beredd att ta. Något Sarah får uppleva när Little Bee ringer på hennes dörr. De två huvudkaraktärerna växer verkligen framför läsarens ögon, sida för sida. De utvecklas och förhoppningsvis tar de med läsaren på den resan också.

 

Det är starka kvinnor det handlar om. Männen är svaga, självupptagna vilket i sig är intressant. Chris Cleave beskriver kanske sina egna svagheter. Det är lätt att jämföra honom med Sarahs man eller älskare. Eller så är männen våldsamma som i Little Bees hemland, Nigeria, beväpnade med machetes eller kalasjnikovs. Eller så är de poliser och plitar som stängt av sitt känsloliv men öppna för någon form av muta. Det spelar ingen roll vilket land det är. Männen är desamma. Kvinnorna offrar sig oavsett om det kommer att ha något värde. Det finns ett genusperspektiv som är värt att beakta.

 

Trots detta tunga ämne lyckas Cleave behandla det med humor. Det blir väldigt lättläst och underhållande men allvaret tilltar desto djupare vi kommer in i historien tills det inte längre finns utrymme för något roligt. Han sätter punkt precis där vi ska inse allvaret.

 

En mycket läsvärd bok.

 

Nomad

Kommentera inlägget här: